JoomlaTemplates.me by WebHostArt.com

Кабларска идила

Објављено субота, 08 октобар 2022

Кабларска идила

          Сваке године у месецу октобру Дечија недеља мотивише и подстиче све ученике и наставнике да у школи додатно креирају амбијент рађања нових идеја, али и неговања свих вредности на којима се образовање и васпитање у школи иначе темељи. У овој школској години под слоганом ,,Шта детету треба да расте до неба“ догодио се низ активности у млађим и старијим разредима од 3. до 7. октобра.

        Планина Каблар је место које заокупља мисли свих ученика наше школе, налази се као мотив у њиховим саставима и песмама, а често краси и ликовне радове који настају у учионицама. У складу са тим, појавила се идеја о излету који је ученике виших разреда матичне школе и издвојеног одељења у Рошцима одвео до планине са које се наш град види као на длану. Излет је реализован 6. окотобра. Кренувши у 9 часова испред школе у Пријевору, ученици из матичне школе су се упутили ка месту где су их чекали другари из Рожаца. Неколико километара пре видиковца на планини Каблар догодио се један од ретких сусрета ученика пријеворске и рожачке школе које поносито носе исто име. Пешачили смо ка видиковцу радо хитајући у потеру за пејзажима. Поглед који нас је дочекао задржао нам је дах, у загрљају планине смо проживљавали сваки тренутак задовољно. Чинило се да до планине Овчар можемо проговорити, а манастири које смо могли видети враћали су нас у прошлост док је тај призор произвео мир и спокој у срцима свих нас. Фотографије ће сачувати успомене којима ћемо се увек радо враћати. То није био крај испланираним активностима. Школа која више од једног века окупља у Рошцима генерације ученика из кабларских села дочекала је ученике и наставнике. Дружење је било испуњено осмехом, организован је турнир у фудбалу, неко је навијао, а неко је одлучио да ужива у бојама прелепе рожачке висоравни.

        Утисак је да се на крају оваквих дана намећу најважније поуке, важно је не заборављати да су дружење и срећно детињство оно што детету треба да расте до неба. Ученици из Рожаца су срдачно испратили своје другове који су у пратњи наставника стигли код школе у Пријевору у 13,30 часова.